Godaste brödet



1 stor morot
100 g hasselnötter (Jag hade hälften valnötter)
200 g aprikoser (jag hade 200 g russin)
5 dl vatten
3 msk neutral olja
2 tsk salt
50 g jäst
6 dl rågsikt
7-8 dl durumvetemjöl eller vetemjöl special (jag hade vanligt vetemjöl)

Gör så här

1. Finriv morötterna och grovhacka hasselnötskärnorna och aprikoserna. Mät upp fingerljummet vatten och blanda i olja, jäst och salt. Tillsätt morötter, hasselnötter och aprikoser. Arbeta in mjölet, börja med den mindre mängden. Arbeta kraftigt 5 minuter med maskin eller 10 minuter med armkraft. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek i degbunken i cirka 40 minuter.

2. Värm ugnen till 250°. Ta upp på bakbordet och knåda lätt. Dela degen i tre delar. Rulla ut till strängar och fläta ihop till en stor limpa. Jäs övertäckt på plåt tills degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck med pekfingret, i cirka 30 minuter.

3. Grädda i 10 minuter, sänk till 200° och grädda i ytterligare 40 minuter. Låt svalna på galler för knaprig skorpa.

Detta underbart goda bröd var det jag gjorde igår. Godaste jag nånsin bakat :) Och superlätt :)

Baka GERD!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0